Doorgaan naar hoofdcontent

4-Stedentocht

In een grijs verleden had ik het idee om een toertocht te maken welke door de vier grote steden ging. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk fietste we met zes man een 200 km lange tocht door Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. De route ging in de steden langs kenmerkende plaatsten. We fietste dus over het Binnenhof, langs de Euromast, onder de Domtoren door en langs de Amsterdamse grachten. Tussen de steden door reden we door het landelijke Groene Hart langs de Hollandse IJssel en de Vecht. De deelnemers van toen zijn er nog steeds enthousiast over.

Bij de Hofvijver

Nieuwe versie

Na zoveel jaar ging ik weer aan de slag met deze tocht. Ondertussen had wat nieuwe mogelijkheden gevonden om op te nemen in de route. Na een hoop puzzelen en wat verkennen in de steden kwam ik op een nieuwe, wel wat langere route uit.

Den Haag

In de Hofstad blijft het Binnenhof natuurlijk van de partij. Maar daar kwam wel het nodige bij zoals het Haagsebos, Paleis Noordeinde en het Vredespaleis. Na Den Haag ging de oude route naar Rotterdam. Maar de nieuwe versie gaat nu naar Amsterdam. Vanaf Den Haag gaat het de duinen in tot Noordwijk. Vanaf daar gaat het door een stukje Bollenstreek en de Ringvaart naar Amsterdam

Amsterdam

Prinsengracht
In Amsterdam gaat het eerst via het Amsterdamse Bos de stad in. Via het Vondelpark gaat het richting het centrum. 

Vervolgens gaat het onder het Rijksmuseum door het centrum in. Via de Prinsengracht gaat het naar de Amstel welke via de Magere brug wordt overgestoken. Vanaf hier volgen we de Amstel naar Oudekerk. Via diverse rivieren zoals de Angstel en de Vecht gaat het via een mooi stukje Groene Hart naar Utrecht. Daarbij kom je onderweg de nodige mooie landhuizen tegen.

Utrecht

In Utrecht blijven die langs de Vecht tot in het centrum. Na een lusje onder de Dom toren door gaat het via de Nieuwe gracht richting de Maliebaan, daar volgt een stuk fietspad over een oude spoorbaan. Natuurlijk fietsen we ook door de nieuwe fietsenstalling bij het Centraal Station. Via de Daphne Schippersbrug steken we het Amsterdam-Rijnkanaal over. Door de Lopiker- en Krimpenerwaard gaat het door het Groene Hart op Rotterdam aan.

Rotterdam

De laatste stad Rotterdam doorkruis je van oost naar west. Via een mooi fietspad langs de Maas kan je genieten van de omgeving. We steken de Maas over via de Willemsbruggen en het Noordereiland. Via het Poortgebouw gaan we over de Erasmusbrug weer naar de andere kant van de Maas. Langs Delfshaven en de Delfshavense Schie verlaten we de stad waarbij je nog een mooi uitzicht krijgt op de Van Nelle fabriek.


Door Midden-Delfland gaat het weer op Zoetermeer aan. Na 240 km zijn we weer terug bij af.

Weer fietsen

De route is dus weer klaar, je kan hem downloaden bij RideWithGPS. Na mijn goede ervaring van de wintervoeten 11-stedentocht kwam ik tot de conclusie dat het fietsen van lange afstanden mij in de winter veel beter afgaat dan in de zomer. Omdat ik met de kerstvakantie toch vrij ben speel ik met de gedachte om deze tocht ergens tussen kerst en oude & nieuw te gaan fietsen, alles is wel een beetje afhankelijk van de Corona virus en het weer, het moet wel droog zijn. Wie interesse heeft kan de route downloaden en hou mijn blog of socials in de gaten voor als je met me mee wilt fietsen.

Reacties